Bouwen in Pasgeld

Door Wil van Nunen op 30 oktober 2021

Half oktober heeft de gemeenteraad besloten om 1100 vrije-sector woningen te bouwen in Pasgeld West (bijna 1000) en Pasgeld Oost (ruim 100).

Voor alle duidelijkheid:  de PvdA fractie is er nooit voorstander van  geweest om dit gebied, dat ligt tussen Vliet / Jaagpad en Lange Kleiweg / het spoor, aan de exploitatie oftewel de opbrengsten uit Rijswijk Buiten te verbinden. Want dan gaan al gauw financiële motieven de hoofdrol spelen en daar is het gebied te uniek en ook te kwetsbaar voor. Met name Pasgeld Oost is een stuk ongerepte natuur met een rijke biodiversiteit; een gebied dat volgens onze fractie behouden dient te blijven.

En juist in dit gebied komen 100 vrije sector woningen (laagbouw met eigen grond), waar eerst nog sociale woningen waren gepland. Dit betekent hoe dan een behoorlijke aantasting van de groen/blauwe structuur van het gebied.

Uiteraard neemt onze fractie de actuele woningbouwopgave ook in Rijswijk, als onderdeel van Haaglanden, serieus. Daarom was ons voorstel om in Pasgeld West volgens plan 1000 woningen (waaronder ook de eerder geplande sociale woningen) te realiseren, maar Pasgeld Oost onbebouwd te laten. Deze suggestie werd direct verworpen door het College.

Samen met GroenLinks hebben we in het besluitvormend raadsdebat via een amendement erop aangedrongen het besluit over bebouwing van Pasgeld West en Oost voorlopig uit te stellen. De uitgevoerde en meegestuurde analyse over de maatschappelijke kosten / baten (gevolgen op langere termijn voor mens, natuur en milieu) was onvolledig en op sommige punten totaal niet berekend en/of ingevuld. We hebben op dit moment weinig vertrouwen dat ook in Pasgeld West voldoende rekening wordt gehouden met de huidige natuur- en waterstructuur.

Daarnaast hebben verschillende gerenommeerde natuur- en milieuorganisaties samen met de werkgroep Pasgeld gewezen op de onomkeerbare gevolgen als Pasgeld Oost wordt bebouwd. Ook de ruim 4000 ondertekende petities van betrokken burgers die zich uitspreken tegen bebouwing legden weinig gewicht in de schaal.

Het amendement werd weggestemd en dus werd het raadsvoorstel in stemming gebracht. Alleen de PvdA en GroenLinks stemden tegen het plan. De vraag is wanneer daadwerkelijk een volgende stap wordt gezet en of verschillende partijen gaan procederen tegen het genomen besluit.

Onze opvattingen over de Collegeplannen zijn niet onopgemerkt gebleven. We hebben in de afgelopen tijd ook goed contact onderhouden met werkgroep-leden en andere betrokkenen. Zowel na de discussie in het Forum als na het raadsdebat heb ik als PvdA-woordvoerder veel positieve reacties gehad. We houden het vervolg op de zogeheten Hoofdplanstructuur voor het gebied natuurlijk goed in de gaten.

Wil van Nunen

Wil van Nunen

Ik ben Wil, en ik wil nu net als toen ik meer dan tien jaar geleden als raadslid voor de PvdA begon, een rechtvaardig Rijswijk. Al veel bereikt… De PvdA in Rijswijk is één van de oudste van het land: al meer dan 110 jaar zetten we ons in voor een sociaal Rijswijk waar iedereen

Meer over Wil van Nunen