Bestemmingsplan Pasgeld-West vastgesteld onder voorwaarden!

Door Erik van der Veer op 26 september 2023

Na een lang proces voorafgaand is het bestemmingsplan Pasgeld-West vastgesteld. Een proces waarin wij als fractie best wel voor moeilijke keuzes hebben gestaan.

Want ook binnen de PvdA, onze leden, onze achterban is er veel gesproken over Pasgeld. En dat was niet altijd makkelijk. Door onze deelname aan deze coalitie hebben we een heroverweging moeten maken ten opzichte van ons eerdere standpunt over Pasgeld. Want zeg nou zelf, Pasgeld zou toch bebouwd gaan worden maar door deelname aan deze coalitie kunnen wij actief meedenken over de uitgangspunten om tot een zo natuur inclusieve mogelijke ontwikkeling van dit gebied te komen.

Voor de PvdA-fractie is het dan ook belangrijk dat de uitgangspunten voor de ontwikkeling van Pastgeld-West maar ook voor Pasgeld-Oost gewaarborgd worden en blijven. Het amendement ‘Houd regie op Pasgeld-West’ ingediend samen met GroenLinks, D66, en de Partij voor gelijkheid en rechtvaardigheid is daar een goede basis voor. In het amendement is vastgelegd dat bouwprojecten alleen gerealiseerd mogen worden als er voldoende maatregelen worden genomen op het gebied van natuurinclusiviteit en klimaatadaptiviteit. Deze maatregelen moeten door externe deskundigen worden getoetst.

Het zijn natuurlijk mooie woorden en ambities voor Pasgeld-West, maar ervaringen uit het verleden leren ons dat degelijke ambities niet altijd gerealiseerd worden vandaar steun vanuit de gemeenteraad voor dit belangrijke amendement waarbij we verzekeren dat de uitgangspunten en doelen met betrekking van oa de biodiversiteit en groenbehoud (uitbreiding) echt gehaald dienen te worden!

Ondanks dat het een lastig besluit voor ons als fractie was hebben wij dus voor bebouwing in Pasgeld-West gestemd. Een besluit met een langdurig proces met veel inspraak en participatie vanuit oa de inwoners, belangengroepen etc. waardoor uiteindelijk dit raadsvoorstel tot stand is gekomen en is voorgelegd aan de raad.

Ook na dit genomen besluit blijven we natuurlijk als fractie het vervolg kritisch volgen en waar nodig zullen we samen met andere Partijen aan de noodrem trekken mochten onze uitgangspunten in het geding komen. Pasgeld-West is een mooi, bijzonder stukje Rijswijk waar het straks nog bijzonderder wordt om te wonen en dat willen en kunnen straks vele woningzoekende uit Rijswijk en de regio.

 

Spreektekst: Bestemmingsplan Pasgeld-West

Amendement: Hou regie op Pasgeld-West

Motie: Realiseer Bos- en Parklopers in Pasgeld-West

Motie: Zorg voor goed Openbaar Vervoer

 

Erik van der Veer

Erik van der Veer

Geboren (1964) en getogen Rijswijker, sociaal democraat in hart en nieren. Als vrijwilliger voor de zwemvereniging, als coördinator van de buurtpreventie en als bestuurslid van de bewonersorganisatie Oud-Rijswijk dagelijks actief in en voor de stad. Op zeer jonge leeftijd kreeg ik interesse in de Rijswijkse politiek. Met een vader als wethouder is dat niet zo

Meer over Erik van der Veer