Rijswijk leed in 2018 een miljoenenverlies. Dat geld moet ergens vandaan gehaald worden. Maar waar? Anders gezegd: wie betaalt straks de rekening? Het college lijkt keuzen te willen maken die vooral de zwakkeren in de samenleving treffen. Daar zal de PvdA zich tegen verzetten.
Al eerder werd duidelijk dat we als gemeente Rijswijk over het boekjaar 2018 een miljoenenverlies moesten nemen. Daarbij lukte het de gemeente niet om op tijd een goedkeurende accountantsverklaring over 2018 te krijgen en moest de behandeling van de jaarrekening uitgesteld worden tot na de zomervakantie. Toch werden al tijdens het Kaderdebat in het voorjaar voorschotten genomen op de financiële discussie. Ondanks dat er nog geen verklaring lag, was wel duidelijk dat de externe accountant een aantal heikele punten had geconstateerd.
Die zien we terug in de uiteindelijke verklaring, die werd afgegeven met een aantal bemerkingen. In het kort: voor ruim 3,5 miljoen hadden we de wet voor Europese aanbestedingen overtreden. De grondwaarde van een aantal nog te verkopen delen van RijswijkBuiten was buitenproportioneel hoog in de boeken opgenomen en gecorrigeerd. En de verplichtingenadministratie was niet op orde.
Veel boekhoudkundige zaken dus, en dat lijkt misschien minder interessant vanuit de kernwaarden van de PvdA.
Echter, als het huishoudboekje niet op orde is weten we niet waar het geld blijft, weten we niet welke verplichtingen we zijn aangegaan en welke rekeningen we nog binnen gaan krijgen. Financiële chaos leidt tot onbestuurbaarheid. Als we dan een keer de uitgaven optellen, zien we overschrijdingen en moet er bezuinigd worden.
Het uiteindelijke tekort dat in de boeken verscheen, wordt grotendeels aan de Jeugdzorg en Rijswijkbuiten toegeschreven. Over de jeugdzorg is de laatste tijd veel in de kranten te lezen. De gemeenten samen doen hun best om weer controle over de uitgaven te krijgen, wetende dat het budget dat ze van het Rijk krijgen eigenlijk ontoereikend is. Wij zullen er goed op letten dat maatregelen tegen de kostenoverschrijding binnen de jeugdzorg niet ten koste gaan van de kwaliteit van die zorg.
Rijswijkbuiten lijkt een specifiek Rijswijks probleem. De ontwikkeling van dit nieuwe stadsdeel heeft veel meer geld gekost dan begroot. Miljoenen die vanuit opbrengsten van grondverkoop zouden worden betaald, werden in plaats daarvan overgeheveld naar de lopende rekening van de gemeente. En naar verwachting zal het niet de laatste keer zijn dat de ontwikkeling van RijswijkBuiten de gemeente geld kost. Overigens gebeurt dit overhevelen op een wijze die in tegenspraak is met het hoofdlijnenakkoord van de coalitie, waarin staat dat verliezen uit de algemene middelen moeten worden gecompenseerd als dekking niet binnen het werkgebied gevonden kan worden. Gevolg is nu dat met name de ontwikkeling van sociale woningbouw onder druk staat. De coalitie probeert die te laten sneuvelen. Wij zullen hier hard tegenin gaan.
Tot zover kort inzicht in de financiële perikelen en waar dat ons sociaal-democratisch hart raakt.
Voor een uitgebreider toelichting kunt u contact met me opnemen.
Andy Kooy