Pro-actieve, hoopvolle aanpak energie-armoede

Door Erik van der Veer op 17 november 2022

Zo als eerder geschreven werd onze motie ‘Een pro-actieve, hoopvolle aanpak energie-armoede’ tijdens de begrotingsraad van 9 november 2021 aangenomen. Hierin vroegen wij samen met GroenLinks, Wij.Rijswijk en D66 voor een algemene aanpak van verduurzamen van de woningbestand, armoedebestrijding en schuldhulpverlening. Het plan van aanpak zou vanzelfsprekend ook teruggekoppeld moeten worden aan de raad.

Deze motie resulteerde o.a. tot een beleidsstuk ‘Aanpak bestrijding Energiearmoede’ welk op de agenda stond  in het Forum Stad en Samenleving van 18 oktober jl.

In dit beleidsstuk werden de verschillende maatregelen beschreven die de gemeente extra ging ondernemen / uitvoeren om vooral de mensen met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum te ondersteunen in deze moeilijke tijd.

Een van de onderdelen van deze energiearmoede aanpak was een witgoedregeling waarin de mogelijkheid wordt geboden een extra energiezuinige wasmachine of koelkast aan te schaffen en de oude in te leveren. Dit vonden o.a. het CDA en VVD niet de juiste manier net als de regeling om voorzetramen aan te schaffen. Beide onderdelen hadden natuurlijk te doel om de energielasten om laag te krijgen voor de groep inwoners die het al zo moeilijk heeft.

Om steun te behouden op de andere onderdelen van de ‘Aanpak bestrijding Energiearmoede’ heeft wethouder Gijs van Malsen de toezegging gedaan om beide onderdelen tijdelijk on-hold te zetten zodat de overige maatregelen wel doorgang konden vinden voor vooral onze financieel kwetsbare inwoners.

Dit verslag geeft, eens te meer aan, dat sommige partijen in de gemeenteraad, een helaas minder doortastende visie hebben over armoedebestrijding in Rijswijk.

Menselijk en betrouwbaar beleid maar denk ook mee!

Als PVDA Rijswijk fractie zullen wij hiervoor aandacht blijven vragen in de gemeenteraad, en strijden voor een menselijk en betrouwbaar beleid voor Rijswijkse burgers die de financiële tegenwind hebben. Heb jij informatie of praktische ideeën om deze tegenwind te verlichten voor Rijswijkse burgers, deel dit met ons, als fractie!

Met rode groet

Erik en Max

Link naar gemeentelijk armoedebeleid in Rijswijk: https://rijswijk.bestuurlijkeinformatie.nl/Document/View/777f9ca8-6ba6-4156-99f7-6bbc599d1efb

Erik van der Veer

Erik van der Veer

Geboren (1964) en getogen Rijswijker, sociaal democraat in hart en nieren. Als vrijwilliger voor de zwemvereniging, als coördinator van de buurtpreventie en als bestuurslid van de bewonersorganisatie Oud-Rijswijk dagelijks actief in en voor de stad. Op zeer jonge leeftijd kreeg ik interesse in de Rijswijkse politiek. Met een vader als wethouder is dat niet zo

Meer over Erik van der Veer