Op Weg naar Duurzaam Afvalbeheer in Rijswijk!

Door Erik van der Veer op 20 december 2023

Beste inwoners van Rijswijk,

Afvalbeheer van Rijswijk
Het is een belangrijk onderwerp dat ons allemaal aangaat: afvalbeheer.

Onze stad streeft naar een efficiënte en duurzame afvalinzameling, want laten we eerlijk zijn, afval is niet zomaar iets om weg te gooien. Het is een waardevolle bron die we kunnen hergebruiken en omzetten in nieuwe materialen. Hier in Rijswijk hebben we echter te maken met een aanzienlijke afvalstoffenheffing, tot verkort de hoogste van heel Nederland, en dat vraagt om actie!

 

 

 

Rijswijk heeft behoefte aan een verandering
In het recente forum Stad is er uitvoerig gesproken over een voorstel dat onze stad op weg helpt naar een beter afvalbeheer. We willen niet in herhaling vallen, maar één ding staat vast: Rijswijk heeft behoefte aan een verandering.

Financiële beheersbaarheid
Onze focus ligt op financiële beheersbaarheid. We willen waar mogelijk kosten verlagen, minder harde stijgingen zien en de opbrengsten vergroten. Het is een uitdaging, maar wel een uitdaging, die we samen kunnen aankunnen. De sleutel tot succes ligt in de bereidwilligheid van mij en u als bewoner van Rijswijk om afval te zo goed mogelijk te scheiden. Maar dat kan alleen als de communicatie hierover duidelijk en resultaatgericht is. Daarom ondersteunen wij als PvdA Rijswijk het voorstel van het college om in te stemmen met scenario 1.

Scenario 1 ?
Wat houdt scenario 1 in? Het omvat de invoering van omgekeerd inzamelen met specifieke maatregelen, de goedkeuring van scenario 1 voor de inzameling van PMD  ( Plastic, Metalen en Drankenkartons) voor inwoners uit de laagbouw, en het verder onderzoeken van een prikkelgestuurde aanbieding van restafval op de langere termijn.

Het doel van PvdA Rijswijk
Ons doel? Tot maximaal 100 kg restafval per inwoner met een indrukwekkend afvalscheidingspercentage van 75%. Dat betekent meer waardevolle grondstoffen en beheersbare gemeentelijke afvallasten. Wie wil dat nu niet?

En als dat betekend dat we meer gaan nascheiden – omdat de technieken hiervoor verbeterd zijn – in de wijken waar veel hoogbouw maar ook waar onze inwoners liever géén grote aparte bakken in de tuin hebben omdat de huidige infrastructuur met ondergrondse containers voldoende zijn om toch goed te scheiden – gaan we mee met het raadsvoorstel van het college.

Een opvallend aspect van het raadsvoorstel is het onderzoek naar een beloning gestuurde aanbieding van restafval. Wij hopen binnenkort concrete voorstellen te zien over beloningsprikkels voor het verantwoord aanbieden van restafval, maar niet later dan 2024 Q1.

Samen beter scheiden voor ieders portemonnee
Laten we samen streven naar een duurzaam Rijswijk, waar afval niet slechts een last is, maar een kans om onze stad groener en schoner te maken. Dank u voor uw aandacht en het scheiden van afval voor uw portemonnee maar ook van de gemeente !
Met vriendelijke groet,

Erik van de Veer
Raadslid
Namens de fractie van PvdA Rijswijk

Erik van der Veer

Erik van der Veer

Geboren (1964) en getogen Rijswijker, sociaal democraat in hart en nieren. Als vrijwilliger voor de zwemvereniging, als coördinator van de buurtpreventie en als bestuurslid van de bewonersorganisatie Oud-Rijswijk dagelijks actief in en voor de stad. Op zeer jonge leeftijd kreeg ik interesse in de Rijswijkse politiek. Met een vader als wethouder is dat niet zo

Meer over Erik van der Veer