Giften in de bijstand

Door Wil van Nunen op 24 januari 2021

In de media is eind december uitgebreid aandacht besteed aan een bijstandsgerechtigde in Wijdemeren die 7000 euro moest terug betalen, omdat haar moeder wel eens boodschappen voor haar deed. De dochter had dit moeten melden, omdat dit gezien wordt als inkomsten.

Voor onze fractie was de landelijke aandacht (meer voorbeelden volgden!) reden om schriftelijke vragen te stellen hoe de gemeente Rijswijk eigenlijk omgaat met giften in de bijstand. Staat de uitvoering van wettelijke regels boven het rekening houden met persoonlijke omstandigheden?

Inmiddels hebben we de reactie binnen van het College. Het blijkt dat een eenmalige gift tot aan het maandelijkse uitkeringsbedrag wel mag, maar een periodieke gift (meer dan 2x per jaar) niet. De antwoorden roepen in ieder geval weer nieuwe vragen op, omdat de beleidsregels voor ons niet goed uit te leggen zijn. In hoeverre wordt bovendien met de persoonlijke situatie rekening gehouden? De gemeente Rijswijk vindt haar eigen regels zelf niet streng, maar wij gaan er in de komende tijd nog wat dieper op in. Wordt vervolgd!

Wil van Nunen

Wil van Nunen

Ik ben Wil, en ik wil nu net als toen ik meer dan tien jaar geleden als raadslid voor de PvdA begon, een rechtvaardig Rijswijk. Al veel bereikt… De PvdA in Rijswijk is één van de oudste van het land: al meer dan 110 jaar zetten we ons in voor een sociaal Rijswijk waar iedereen

Meer over Wil van Nunen