Eerst stappen nieuwe huisvestingsverordening een feit!

Door Erik van der Veer op 27 januari 2023

Het heeft wat voeten in de aarde gehad maar hij is er!
De gemeenteraad heeft afgelopen week de nieuwe huisvestingsverordening, met daarin opgenomen de nieuwe regels voor het verkameren en splitsen van woonruimte vastgesteld.

Al jaren werd er door de gemeenteraad gevraagd om strenge regels en handhaven van verkamering en splitsen van woningen in de toch al schaarse en goedkopere woningen in Rijswijk.
Regels waren hard nodig omdat er door die verkamering en splitsing ongewenste situaties en praktijken onstonden in de wijken voor onze inwoners. Overlast van overbewoning, parkeerdruk ga zo maar door. Bewoners hebben hiervoor regelmatig aandacht voor gevraagd en eindelijk zijn daar dan nu de eerste goede stappen gezet door wethouder Gijs van Malsen.

Wel vond de de gemeenteraad dat de voorgestelde boven en ondergrens om verguningplichtig te zijn te laag.
Met een breed gedragen amandement van D66 en VVD waarbij een vergunning nodig is voor woningen met een Woz-waarde van maximaal 1,4x de NHG-kostengrens ( in 2023 : 567.000 euro)
werden uiteindelijk de nieuwe regels voor het verkamereng en splitsen van woonruimte vastgested.

Met deze regels wordt een eerste goede stap gezet met het tegengaan van uitwassen veroorzaakt door beleggers die woningen opkopen en verhuren. Waardoor er juist nog meer krapte ontstaat om de woningmarkt.Door de vergunnigplicht hopen we de krapte voor betaalbare koopwoningen en overlast te voorkomen in onze wijken en buurten.

Nieuwe regels, dan ook handhaven!

Maar alles goed en wel we misten als PvdA en enkele andere partijen in het voorstel een stuk beleid over de handhaving van deze ‘nieuwe’ regels.
Regels opstellen is mooi maar als handhaven van de vastgestelde regels niet gebeurt dan bereiken we niets met wat we juist willen voorkomen. De misstanden op de woningmarkt.

Met het gevolg dat een ingebrachte motie ‘Pandjesbrigade Rijswijk’ door GroenLinks, PvdA, VVD, D66, BVR en de Partij voor Gelijkheid en Rechtvaardigheid met brede steun is aangenomen.

In de motie vragen we het college te komen met een nieuwe kadernota handhaving en daarbij de voorlopige raming van de benodigde kosten voor het eerstkomende kaderdebat.
Hierbij vooral ook de samenwerking te zoeken met de omliggende gemeentes waardoor we gebruik maken van elkaars kennis en een waterbedeffect willen voorkomen.

We zijn blij met deze eerste stappen maar hopen dat het college nog grote stappen gaat zetten om ongewenste praktijken van verhuurders tegen te gaan door nog dit jaar te komen met aanvullende regels tot ‘zelfbewoningsplicht’ en ‘opkoopbescherming’ voor betaalbare woningen.

 

Erik van der Veer

Erik van der Veer

Erik van der Veer

Geboren (1964) en getogen Rijswijker, sociaal democraat in hart en nieren. Als vrijwilliger voor de zwemvereniging, als coördinator van de buurtpreventie en als bestuurslid van de bewonersorganisatie Oud-Rijswijk dagelijks actief in en voor de stad. Op zeer jonge leeftijd kreeg ik interesse in de Rijswijkse politiek. Met een vader als wethouder is dat niet zo

Meer over Erik van der Veer