Een Nieuwe Koers voor Rijswijk met een vernieuwde APV

Door Erik van der Veer op 19 december 2023

Beste inwoners van Rijswijk,

Het is een opwindende tijd voor onze stad, waar de toekomst samensmelt met het heden. Als vertegenwoordiger van de Partij van de Arbeid (PvdA) in Rijswijk, ben ik verheugd om jullie op de hoogte te brengen van het raadsvoorstel tot vaststelling van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) voor Rijswijk 2024.

Een Frisse Start met de APV 2024
Onze stad staat aan de vooravond van ingrijpende veranderingen. Met de Omgevingswet die op 1 januari 2024 van kracht wordt, is het van essentieel belang dat onze regelgeving hierop aansluit. Daarom stellen we voor de Algemene Plaatselijke Verordening voor Rijswijk 2024 vast te stellen, met gelijktijdige intrekking van de voorgaande versie uit 2021.

Technische Voorbereiding op de Omgevingswet
In 2021 is door de gemeenteraad een beleid neutrale wijziging aangebracht in afwachting van de Omgevingswet. Met deze verandering voltooien we nu de technische voorbereiding, waarbij we niet alleen anticiperen op het verdwijnen van verwijzingen naar bestemmingsplannen en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, maar ook enkele bepalingen verschuiven naar de Verordening Fysieke Leefomgeving.

Aanpassingen voor een Veilige en Leefbare Stad
De vernieuwde APV omvat niet alleen wettelijke verplichtingen, zoals de integratie van de Alcoholwet, maar ook actuele aanpassingen gebaseerd op recente ontwikkelingen en lokale behoeften. Met inbreng van de teams Handhaving en Openbare Orde & Veiligheid, Vergunningen en Economische Zaken hebben we enkele artikelen aangepast, met bijzondere aandacht voor de handhaving van prostitutie, verbetering van arbeidsomstandigheden en verruiming van sluitingstijden voor openbare inrichtingen.

Weesfietsen en Fietsvriendelijke Maatregelen
Een stad die leeft, heeft nood aan efficiënt fietsbeleid. Daarom hebben we met de APV 2024 maatregelen getroffen om overlast van fietsen aan te pakken en ruimte te creëren bij winkelcentra. Door te anticiperen op het Fietsplan en tellingen uit te voeren, streven we ernaar onnodige bezetting van fietsparkeerplekken tegen te gaan, met speciale aandacht voor weesfietsen die een tweede leven verdienen.

Een Scherpere Focus op Veiligheid
Het messenverbod (artikel 2:48b) is tekstueel aangepast, aansluitend bij recente jurisprudentie en de Wet wapens en munitie. Deze veranderingen zorgen ervoor dat de APV niet alleen voldoet aan wettelijke verplichtingen maar ook beter aansluit bij de dagelijkse praktijk, waardoor handhaving en veiligheid gewaarborgd blijven.

Samen Op Weg naar de Toekomst
Met deze voorgestelde wijzigingen beogen we niet alleen te voldoen aan de model-APV van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, maar ook om de APV van Rijswijk aan te passen aan de laatste ontwikkelingen op het gebied van wetgeving en rechtspraak. Hiermee creëren we nieuwe mogelijkheden om specifieke vormen van overlast en verstoring van de openbare orde in onze stad tegen te gaan.

Laten we samen bouwen aan een Rijswijk dat niet alleen aan het heden denkt, maar ook voorbereid is op een stralende toekomst. Jouw mening en betrokkenheid zijn van onschatbare waarde. Samen maken we Rijswijk sterker.
Met vriendelijke groet,

Erik van de Veer
Raadslid
Namens de fractie van PvdA Rijswijk

Erik van der Veer

Erik van der Veer

Geboren (1964) en getogen Rijswijker, sociaal democraat in hart en nieren. Als vrijwilliger voor de zwemvereniging, als coördinator van de buurtpreventie en als bestuurslid van de bewonersorganisatie Oud-Rijswijk dagelijks actief in en voor de stad. Op zeer jonge leeftijd kreeg ik interesse in de Rijswijkse politiek. Met een vader als wethouder is dat niet zo

Meer over Erik van der Veer