AZC (vervolg)

Door Wil van Nunen op 30 oktober 2021

Eind november loopt het huidige contract van 5 jaar met het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) over opvang van vluchtelingen in het AZC in Rijswijk af.

Gezien het tekort aan opvanglocaties voor het toenemend aantal vluchtelingen in Nederland, o.a. uit Afghanistan, hebben GroenLinks en PvdA Rijswijk half september gepleit voor het langer openhouden van de opvanglocatie in onze gemeente. Met steun van enkele andere fracties werd de verantwoordelijk wethouder dringend verzocht om met het COA in gesprek te gaan over de condities hiervoor.

Een week later kwam een meerderheid van de raad tot de conclusie dat wethouder Besteman namens het College onvoldoende had geprobeerd de verschillende opties met het COA te verkennen. Vanwege tekortschietend beleid werd een motie van afkeuring ingediend en aangenomen. De steun van coalitiepartij D66 zorgde hierbij wel voor een spannend debat in de raad en (opnieuw!) zichtbare scheurtjes binnen de coalitie. De wethouder werd gevraagd het overleg met het COA te hervatten over een tijdelijke verlenging van het contract.

Hoe tekenend was het voor de verhoudingen binnen het College / de coalitie dat nog geen week later er een portefeuillewissel plaatsvond. Wethouder Armand van der Laar (D66, de partij die de eerder genoemde motie steunde) mocht / moest het stokje overnemen van Johanna Besteman (CDA).

En vanaf dat moment zat er vaart in de gesprekken / onderhandeling met het COA.

In oktober lag er een raadsvoorstel van het College met een compromis. Het AZC in Rijswijk kan tot 1 juni open blijven voor de huidige inwoners. Natuurlijk hadden we als PvdA Rijswijk graag een langere verlenging gezien, maar dit was de meest haalbare optie die op steun kon rekenen van een meerderheid. Beter voor Rijswijk (coalitiepartij) en Rijswijk Belang deden natuurlijk niet voor elkaar onder om dit voorstel af te kraken en stemden dus ook tegen.

Onze fractie stemde in met het compromis maar zal aandacht blijven vragen voor een humane uitstroom van vluchtelingen naar andere locaties in het voorjaar. En we houden de onderwijs- en spelfaciliteiten voor kinderen in het AZC heel goed in de gaten. Die zijn nu namelijk al afgebouwd in verband met de sluiting die eind november gepland stond.

 

copyright headerfoto: Inge van Mill / COA

Wil van Nunen

Wil van Nunen

Ik ben Wil, en ik wil nu net als toen ik meer dan tien jaar geleden als raadslid voor de PvdA begon, een rechtvaardig Rijswijk. Al veel bereikt… De PvdA in Rijswijk is één van de oudste van het land: al meer dan 110 jaar zetten we ons in voor een sociaal Rijswijk waar iedereen

Meer over Wil van Nunen