Zo zit het wél met de sociale huur!

Door Gijs van Malsen op 19 maart 2022

“Zo zit het wel met de sociale huur!”

foto: Hedwig Zeinstra ( Rijswijk Wonen )

In de terugblik van wethouder Johanna Besteman zegt ze dat Rijswijk 50% sociale huur heeft. Dat klinkt als veel, maar klopt het ook? Nee. Een korte blik op rijswijk.incijfers.nl laat zien dat Rijswijk 30% sociale huurwoningen heeft.

Van alles erbij
Waar die 50% vandaan komt is onduidelijk. Het kan als je van alles meetelt, zoals studentenkamers en andere woningen met een huur van minder dan €750,- per maand. En ook goedkope koopwoningen, zoals in de Woonvisie van de gemeente gebeurt (zie doelgroepenvoorraad, pagina 4).

Er wordt door de gemeente ingezet in op private middenhuur, voor politieagenten, zorgmedewerkers en leraren: “Zij verdienen te veel om in aanmerking te komen voor een sociale woning”. Weer onwaar. Sociale huurwoningen zijn voor mensen met een inkomen tot €3400,- per maand. Een politie-agent verdient bijvoorbeeld gemiddeld €2425,- per maand.

Naar een woonbeleid gebaseerd op feiten
De cijfers ondersteunen juist dat er meer sociale huur nodig is. Het is onverteerbaar dat er duizenden woningen worden gebouwd, maar nauwelijks sociale huur. Dit is slecht nieuws voor leraren, zorgmedewerkers en politieagenten en al die anderen die nu acht jaar (!) op een sociale woning wachten.

Wat de PvdA betreft is meer sociale huur één van de speerpunten voor het nieuwe college. Op basis van echte cijfers kan je niet anders concluderen.

 

Kijk ook eens op: https://pvda.nl/woonmanifest

Gijs van Malsen

Gijs van Malsen

Hallo, Rijswijk! Ik ben Gijs en ben wethouder in Rijswijk. Ik stel me graag even voor. Niet vies van cijfers Van huis uit ben ik sterrenkundige. Daarnaast ben ik ook nog bordspellenfanaat en hardloper. Maar vooral ben ik iemand die de feiten een warm hart toedraagt. Van cijfers ben ik dan ook niet vies, en

Meer over Gijs van Malsen