Wethouder Gijs van Malsen blogt: “Reizen”.

Door Gijs van Malsen op 6 juli 2023

“Reizen”.

Het Hof van Elsenburg. Woensdag 5 juli 2023  mochten we dan eindelijk het officiële openingsfeestje vieren. En ik zeg eindelijk, maar het is achteraf heel snel gegaan. Krap anderhalf jaar na het idee is het ons gelukt deze flexwijk werkelijkheid te maken. Dat heb ik nog nergens anders gezien.

Dat wil niet zeggen dat het makkelijk was. Integendeel, het was een hele reis. Maar het bewijst wel dat je met inzet en de wil om van een nood een deugd te maken een heel eind komt. Daarom ben ik ook trots op mijn vrienden van de Gemeente Rijswijk (te beginnen met Armand van de Laar), Vidomes, Rijswijk Wonen en ook het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

En niet te vergeten het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties die ons met een subsidie van bijna €5 miljoen een flinke steun in de rug gaven.

Daarmee kunnen we eind 2024 waarschijnlijk ook de deuren openen van ons volgende flexwoonproject. Hier zullen we maar liefst 400 woningen in een oud kantoorpand maken. Om nóg meer mensen met een urgente vraag naar woonruimte te helpen.

En wat te denken van de mensen die hier weer iets zagen ontstaan en spontaan in actie kwamen. Mevrouw Kromhout maakte vertaalboekjes Arabisch-Nederlands (inmiddels tweede druk!) en Kinderopvang Morgen opende een kinderopvang zonder dat ze verwachten hier geld aan te verdienen.

Ook de bewoners zelf inspireren mij. Ik had al een voorproefje gekregen tijdens Wereldvluchtelingendag bij Welzijn Rijswijk en Trias, Centrum voor de Kunsten. Maar ik werd afgelopen woensdag weer geraakt door het vioolspel van onze nieuwste Rijswijkers.

De bezichtigingen voor Rijswijkse spoedzoekers lopen overigens gestaag door. En zo herrijst dit wijkje weer als een feniks uit de as.

Want als er een deur dichtgaat, gaan er vaak weer twee open.

Gijs van Malsen
Wethouder Volkshuisvesting, Integratie, Emancipatie, Armoedebestrijding en Welzijn

 

Gijs van Malsen

Gijs van Malsen

Hallo, Rijswijk! Ik ben Gijs en ben wethouder in Rijswijk. Ik stel me graag even voor. Niet vies van cijfers Van huis uit ben ik sterrenkundige. Daarnaast ben ik ook nog bordspellenfanaat en hardloper. Maar vooral ben ik iemand die de feiten een warm hart toedraagt. Van cijfers ben ik dan ook niet vies, en

Meer over Gijs van Malsen