“Verkort de BKR-registratie!”

30 januari 2023

Artikel 44 vragen aan het College: “Verkort de BKR-registratie!”

Inleiding
De G4 (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht) willen mensen die net uit de schulden zijn gekomen, perspectief kunnen bieden. Het is de vraag of 5 jaar kredietregistratie niet te lang is, met het oog op het weer volwaardig kunnen meedoen in de samenleving. De inschrijving bij het BKR is bedoeld om mensen te beschermen tegen nieuwe schulden, maar in de praktijk werkt de registratie echter vooral belemmerend enniet zozeer beschermend. Bovendien blijkt uit een recente monitor (2021) dat 87% van de mensen, die eerder in een schuldregeling heeft gezeten, hierna structureel uit de betalingsproblemen blijft.

Nu de G4 hebben besloten om per 1 januari de registratieperiode van 5 jaar te verkorten naar 6 maanden, wil de PvdA-fractie graag bekijken of we dit voorbeeld ook in Rijswijk kunnen volgen.

De fractie stelt hierbij de volgende art. 44 vragen aan het College.

    1. Heeft het College kennisgenomen van het bericht dat de G4 hebben besloten de BKR-registratie na een schuldentraject te verlagen?
    2. Herkent het College het beeld dat een BKR-registratie van 5 jaar een lange periode is waarmee het mensen moeilijk wordt gemaakt om volledig mee te doen in de samenleving?
    3. Is het College het met de PvdA-fractie eens, dat het wenselijk is om de lengte van de registratie te verkorten? Zo nee, waarom niet?
    4. Wordt in Rijswijk in individuele gevallen al gebruik gemaakt van de mogelijkheid om de BKR-registratie in te korten?
    5. Is het College bereid om te onderzoeken of ook in onze gemeente de BKR-registratie generiek kan worden teruggebracht in lijn met het besluit van de G4? Zo nee, waarom niet?
    6. Afhankelijk van het antwoord op vraag 5: welke andere mogelijkheden ziet het College om inwoners na afsluiting van een schuldentraject niet te lang te belemmeren in hun deelname aan de samenleving?

Namens de PvdA-fractie:

Wil van Nunen, fractievoorzitter
Max Stuijfzand, fractie-assistent

 

PvdA Art. 44 vragen 20230130 Verkort de BKR-registratie