Schriftelijke vragen (art.44) aan het College inzake Parttime werken naast behoud van uitkering

10 december 2023

Schriftelijke vragen (art.44) aan het College inzake Parttime werken naast behoud van uitkering

De Partij van de Arbeid heeft bij monde van haar fractievoorzitter Wil van Nunen artikel 44 vragen gesteld aan het college van Rijswijk inzake het mogelijk maken van Parttime werken naast behoud van uitkering dit naar aanleiding een initiatief in de gemeente Tilburg.

De gemeente Tilburg wil inwoners die langer dan 2 jaar een bijstandsuitkering hebben de mogelijkheid bieden om parttime te gaan werken met behoud van de uitkering voor een beperkte periode.

Soms is parttime werk naast een uitkering nl. een opstap naar uitstroom (geen uitkering meer nodig) maar soms is parttime werk voor een groep inwoners het hoogst haalbare. Een deel van de inkomsten mag dan worden behouden.

In de begroting 2024 en volgende jaren staat, dat de gemeente Rijswijk ook een proef wil starten met parttime werk naast een uitkering, ook om de uitgaven BUIG beheersbaar te houden. De PvdA-fractie juicht dit voorstel toe.

De PvdA-fractie heeft hierover de volgende vragen:

  1. Op welke termijn wil onze gemeente met de bovengenoemde proef starten?
  2. Bent u het met de PvdA-fractie eens dat het initiatief in de gemeente Tilburg genaamd ‘inkomstenvrijlating’ een goede manier is om inwoners meer zelfredzaam te maken?
  3. Bent u bereid om mensen gedurende 6 maanden 25% van de inkomsten (tot een maximum) uit werk naast een uitkering te laten behouden? Graag een uitleg van het antwoord.
  4. Ziet u andere mogelijkheden om parttime werk naast een uitkering in Rijswijk mogelijk te maken? Graag een uitleg van het antwoord.

Namens de PvdA fractie

Wil van Nunen