Kartrekkers

Door Gijs van Malsen op 18 februari 2023

Afgelopen donderdag mocht ik een armoedeconferentie aftrappen in de Nieuwe Kerk in Rijswijk. De aanleiding was energiearmoede, maar het gesprek ging al snel de breedte in.

Kansengelijkheid is nog altijd niet vanzelfsprekend. En bovendien staat deze met stijgende inflatie, gierende gasprijzen en klimaatontwrichting meer en meer onder druk.

Op de lange termijn moeten we zorgen dat iedereen mee kan doen. Dan gaat het om het verhogen van eenieders sociaal, cultureel en financieel kapitaal.

Maar op de korte termijn bespraken we wat we nú kunnen doen. Kennis delen over energie en geld besparen, regels versimpelen en méér samenwerken tussen partners. Dat kunnen we nú doen. Dus niet meer inwoners met een kluitje in het riet sturen als ze vragen hebben. Niet meer zeggen: “ja, maar daar ben ik niet van.” En bovenal mét mensen praten en niet over ze. Ervaringskennis naar binnen halen.

Erg inspirerend om te zien hoe het netwerk bijeen kwam en naar blinde vlekken zocht in elkaars organisatie. Er werden nieuwe verbindingen gelegd en bestaande verstevigd.

Het doel voor de volgende bijeenkomst is om het netwerk uit te breiden met echte ervaringsdeskundigen. Mensen de kans te geven om niet slechts doelwit te zijn van beleid, maar ook de maker van beleid. Echte kartrekkers worden.

Dank aan Rochelle Heerema voor de uitnodiging en Leendert Verzijden voor de gastvrijheid. Ook de (volledig vegetarische) maaltijd was heerlijk. Warme gevoelens. Tot snel!

Gijs van Malsen
Wethouder Volkshuisvesting, Integratie, Emancipatie, Armoedebestrijding en Welzijn

Gijs van Malsen

Gijs van Malsen

Hallo, Rijswijk! Ik ben Gijs en ben wethouder in Rijswijk. Ik stel me graag even voor. Niet vies van cijfers Van huis uit ben ik sterrenkundige. Daarnaast ben ik ook nog bordspellenfanaat en hardloper. Maar vooral ben ik iemand die de feiten een warm hart toedraagt. Van cijfers ben ik dan ook niet vies, en

Meer over Gijs van Malsen