Hoge cijfers huiselijk geweld in Rijswijk

23 februari 2022

Hoge cijfers huiselijk geweld in Rijswijk

In vergelijking met veel regiogemeenten scoort Rijswijk hoog op het aantal meldingen huiselijk geweld en specifiek op meldingen (ex-)partnergeweld (bron CBS). Ook in de pre-Coronatijd staken de cijfers in Rijswijk negatief af ten opzichte van vergelijkbare gemeenten in de regio.
Dit baart de PvdA-fractie grote zorg.

Daarom stellen wij de volgende vragen aan het College:

  1. Bent u ervan op de hoogte dat deze cijfers hoger zijn dan in de meeste regiogemeenten (Haaglanden) maar ook hoger dan in bv. Delft of Leiden?
  2. Zo ja, wat zijn achterliggende oorzaken van deze hoge meldingen in Rijswijk? Welke kenmerken vallen op (denk aan wijken, leeftijdsgroep, gezinsgrootte)? We ontvangen graag een concrete duiding van de cijfers.
  3. Welke verschillende (maatschappelijke) partners spelen naast de gemeente een rol bij de aanpak? Is voldoende expertise en samenwerking in Rijswijk aanwezig bij monitoring van de situatie en nazorg? Graag toelichting op het antwoord.
  4. Welke specifieke aanpak hanteert de gemeente met partners bij hermeldingen van huiselijk geweld? Hoe wordt een veilige woon-/thuissituatie voor slachtoffers (en andere gezinsleden) geborgd?
  5. Op welke wijze (aanpak) werkt u er met partners doelgericht aan om het aantal meldingen in Rijswijk op korte termijn te verminderen?

Wil van Nunen
Fractievoorzitter PvdA

Onze artikel 44 vragen: Hoge cijfers huiselijk geweld in Rijswijk