Burgemeester voor een week

Door Gijs van Malsen op 13 augustus 2022

Aan het eind van deze maand is mijn trouwdag. Ik ben dan vijf jaar heel erg gelukkig getrouwd. Dit staat in schril contrast tot de 65 jaar die het echtpaar Fransen sinds deze week getrouwd zijn. Als loco-burgemeester ging ik bij ze op bezoek om ze te feliciteren met hun jubileum. Ze trouwden in 1957 in Rijswijk en vertrokken kort daarna naar België. Ik was erg onder de indruk van wat dit echtpaar meegemaakt heeft door de jaren heen. Na jarenlang op allerlei plekken in Europa gewoond te hebben, is het echtpaar sinds enkel jaren weer terug in Rijswijk.

Deze week mocht ik, als tijdelijk vervanger van onze burgervader, ook een naturalisatieceremonie leiden. 29 hoopvolle en enthousiaste mensen heb ik hun Koninklijk Besluit overhandigd. Hier staat in dat zij vanaf dat moment officieel Nederlander zijn. Een bijzonder moment. Het viel mij op hoe opgetogen iedereen was na het uitspreken van de eed of gelofte en het ontvangen van het besluit. En ik denk dat ik nog nooit zoveel pakken stroopwafels door mijn handen heb laten gaan als tijdens die ceremonie.

Wanneer je het Nederlanderschap van je geboorte af aan al hebt, sta je er niet bij stil. Ik vraag het mezelf ook weleens af: hoe zou het mij vergaan in een ander land? Een nieuwe taal, een nieuwe cultuur. Opnieuw cultureel, sociaal en financieel kapitaal opbouwen. En uiteindelijk een nieuwe nationaliteit aannemen. Zou ik dat zomaar kunnen?

De familie Fransen is het ook gelukt. En hun huwelijk houdt al 65 jaar stand. Dat belooft wat, denk ik. Voorlopig wonen wij nog heel fijn in Rijswijk. En kijk ik er naar uit om me in te blijven zetten voor de Rijswijkers, of ze hier nu al bijna een eeuw of nog maar net een week wonen.

Vragen? Suggesties? Of wil je me een keer iets vertellen over hoe jij wonen in Rijswijk ervaart? Stuur me een mailtje op [email protected]

Gijs van Malsen
Wethouder Volkshuisvesting, Integratie, Emancipatie, Armoedebestrijding en Welzijn

 

Gijs van Malsen

Gijs van Malsen

Hallo, Rijswijk! Ik ben Gijs en ben wethouder in Rijswijk. Ik stel me graag even voor. Niet vies van cijfers Van huis uit ben ik sterrenkundige. Daarnaast ben ik ook nog bordspellenfanaat en hardloper. Maar vooral ben ik iemand die de feiten een warm hart toedraagt. Van cijfers ben ik dan ook niet vies, en

Meer over Gijs van Malsen