Werkbezoek aan ‘Dude Goed’ Kringloop Rijswijk

1 augustus 2024

Werkbezoek bij ‘Dude Goed’ Kringloop Rijswijk:
Een Inspirerende Kijk op Circulaire Economie en Sociale Inclusie 

Afgelopen week bezochten Erik van de Veer (raadslid) en Max Stuijfzand (fractie medewerker) namens de PvdA Rijswijk de Kringloop Rijswijk, gelegen aan de Verrijn Stuartlaan 32. Dit bezoek bood een unieke kans om dieper in te gaan op de waardevolle inspanningen van dit bijzondere bedrijf en zijn eigenaren, Roderick en Sebastiaan van den Berg. 

Kringloop Rijswijk: Meer dan een tweede levenscyclus 

Kringloop Rijswijk is niet zomaar een kringloopwinkel; het is een symbool van duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid. Onder leiding van de broers Roderick en Sebastiaan van den Berg, biedt het bedrijf niet alleen hergebruikte goederen aan, maar ook hoop en kansen voor degenen die dit het meest nodig hebben.  

Tijdens ons bezoek kregen we een rondleiding door de winkel en de verschillende afdelingen, waarbij we inzicht kregen in hoe Kringloop Rijswijk werkt aan het verminderen van afval en het bevorderen van een circulaire economie. Dit alles is verweven met hun tweede initiatief, “Dude Goed”. 

‘Dude Goed’: Groei, bloei en maatschappelijke bijdrage 

‘Dude Goed’ is een initiatief dat gelooft in het potentieel van elk individu, ongeacht hun achtergrond. Hun missie is duidelijk: bruggen bouwen tussen talenten en kansen op de arbeidsmarkt. Dit wordt gedaan door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden en te ondersteunen in hun professionele ontwikkeling.  

De Bloei-index: Een filosofie van groei 

Een van de kernprincipes van ‘Dude Goed’ is de Bloei-index. Deze benadering ziet elke persoon als een plant in de levenscyclus, met de capaciteit om te groeien, te bloeien en vrucht te dragen. Dit idee is diepgeworteld in al hun activiteiten: 

– Circulair : Door producten en materialen een tweede leven te geven, herdefinieert ‘Dude Goed’ afval. 

– Academy : Leerpaden die deelnemers helpen groeien en specialiseren. 

– Welzijn : Ondersteuning van de geestelijke en financiële gezondheid van de gemeenschap. 

– Facilitair : Diensten zoals Clean Circle en Fietsenwacht bieden uitstekende service en maatschappelijke waarde. 

– Food : Culinaire initiatieven die het lichaam en de ziel voeden en culturen verbinden. 

De Bloei-index draait niet alleen om het vinden van een baan, maar om het creëren van een carrière die in harmonie is met iemands passies en capaciteiten. Deze benadering biedt individuen de kans om te groeien, te bloeien en uiteindelijk hun expertise te delen als leiders of mentoren, zowel binnen als buiten de organisatie. 

Samenwerking met PvdA Rijswijk 

De PvdA Rijswijk is vastbesloten om voedselarmoede te bestrijden en ziet een tijdelijke oplossing in de vorm van een voedselbankwinkel als een waardige tussenstap. Door de krachten te bundelen met initiatieven zoals Kringloop Rijswijk en Dude Goed, kunnen we samen werken aan het vormgeven van deze oplossingen. Dit bezoek heeft duidelijk gemaakt dat er een gedeelde visie is op het creëren van kansen en het bevorderen van een inclusieve samenleving. 

Kortom, 

Het werkbezoek aan Gude Goed Kringloop Rijswijk en de ontmoeting met Roderick en Sebastiaan van den Berg waren enorm inspirerend. Hun toewijding aan duurzaamheid en sociale inclusie is een prachtig voorbeeld van hoe bedrijven een positieve impact kunnen hebben op de samenleving. De PvdA Rijswijk kijkt ernaar uit om samen te werken met deze geweldige organisatie om onze gemeenschappelijke doelen te bereiken en een betere toekomst te bouwen voor iedereen in Rijswijk. 

Samen bouwen we aan een toekomst waarin iedereen zich gewenst voelt. Deze organisatie is daar een voorbeeld van! 

Erik van de Veer, 
Max Stuijfzand.