‘Een gewoon leven leiden is niet altijd zo gemakkelijk’

22 juli 2024

‘Een gewoon leven leiden is niet altijd zo gemakkelijk’

Het is de openingszin op de homepage van Fonteynenburg. De stichting ondersteunt en begeleidt volwassenen met een psychische kwetsbaarheid om zo zelfstandig mogelijk te wonen, werken en leven in de regio Haaglanden, waaronder Rijswijk.

Onlangs waren we met de Pvda-fractie op werkbezoek.

We vroegen een gesprek aan om nader kennis te maken en kregen een compleet middagprogramma aangeboden op 3 woonlocaties.

Wat een warme ontvangst(en). De deuren van een pand, waar ik regelmatig langs loop, gingen gastvrij open. Enkele cliënten gaven ons spontaan een inkijkje hoe zij met begeleiding de draad van het leven weer oppakken. Dat zijn persoonlijke verhalen waar je even stil van wordt maar waar ook veel levenslust uitstraalt en het goed hebben met elkaar als bewoners onder de gegeven omstandigheden.

Samen wonen/leven in een beschermde en veilige omgeving kan alleen met inzet van sterke, betrokken professionals, die ‘op maat’ horen, zien en doen wat nodig is.

Hoe waardevol zijn deze ontmoetingen voor ons raadswerk!

Je ziet in de praktijk de ‘mogelijkheden die waargemaakt worden’ (motto van de stichting) en welke vragen nog op tafel liggen waar de gemeente (politiek) ook een rol in kan spelen. Een prachtig voorbeeld hoe we alleen in interactie (politiek en uitvoering in de praktijk) de Rijswijkse samenleving iedere dag een stukje mooier en socialer kunnen maken.

Met dank aan Angela Standhart van Stichting Fonteyenburg