Wonen, Werken Welzijn voor nu en in de toekomst.

3 november 2020

Investeren in mensen, juist in deze tijd:

De Rijswijkse PvdA wil investeren in mensen, kansen vergroten juist in deze tijd. De samenleving wordt niet meer dezelfde zoals voor Corona. Dat vraagt ook om nieuwe keuzes en een herbezinning op de samenleving die we willen zijn etc. Een Rijswijk waar je wilt wonen en blijven wonen.

Onze nieuwsgierigheid bij de begroting  ging niet alleen uit naar wat er in staat maar ook naar wat er duidelijk niet in de begroting was opgenomen. De kunst van weglaten zeg maar. Hier hebben wij in de voorbereiding onze schriftelijke vragen ook op gericht. We geven hierna enkele voorbeelden.

Wonen

Wat staat er niet in de begroting over wonen. De wachttijden voor betaalbare huisvesting voor de laagste inkomens bijvoorbeeld.  Hierover hebben wij een schriftelijke vraag gesteld. Het antwoord vinden wij echt niet kunnen. Over de periode van 2017 tot en met 2019, 24 maanden is de wachttijd voor starters van 69 tot 86 maanden toegenomen. Met 17 maanden toegenomen tot 7jaar en 2 maanden. De PvdA vindt dat echt onverantwoord. Voor doorstromers, waaronder de senioren is de wachttijd opgelopen van 35 maanden tot 60 maanden, gemiddeld 5 Jaar wachten om te kunnen doorstromen als senior. Het is duidelijk dat onder uw begroting adequaat beleid ontbreekt en dat vooruitzichten alleen maar langere wachttijden zijn voor onze inwoners.

Wethouders: Wilt u ons uitgestoken hand van het kaderdebat aanpakken en creatief kijkt wat er wel kan? Deze oplopende wachttijden kunnen echt niet. Hoe gaat u hiermee aan de slag in 2021?

 

Werken

Werk en economie is ook een belangrijk onderwerp in de Coronatijd en hopelijk spoedig Post-Coronatijd. Meedoen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt conform onze eerdere moties; Participatiebanen trede 1 en 2 en meer recentelijk; Basisbanen verdienen echt meer aandacht voor een snelle uitwerking.

Op kort termijn moeten we ons binnen college en raad buigen over ondersteuning van onze economie en werkgelegenheid. We wachten al te lang op nieuwe kaders voor werk en participatie. En dat in een tijd dat een groep mensen hun baan verliezen of als ZZP-er te weinig opdrachten hebben. Ook de groep bijstandsgerechtigden zal groeien door een krimpende economie. Hier moet we met de armoede-aanpak echt rekening mee houden.

Juist deze tijd vraagt om nieuwe en grensverleggende oplossingen samen met andere partners.  Wethouder Bent u bereid om echt vernieuwende concepten  een kans te geven in toeleiding naar werk en participatie, waardoor meer mensen kunnen meedoen en zich verder kunnen ontwikkelen op maat?

De Talentfabriek in Rotterdam is een mooi voorbeeld voor mensen die op afstand van de arbeidsmarkt zijn geraakt, hoe zij zich via scholing en een kleinschalige werkplek verder kunnen ontwikkelen. Met samenwerkende partners lukt dit in Rijswijk ook.

De Coronacrisis levert meer inwoners op met inkomsten problemen. Daarbij vragen problematische schulden bij mensen een extra aanpak. Een pauzeknop om de incasso’s uit te stellen voordat er een goed plan op perspectief ligt, zou helpen. Enkele gemeenten doen dit al. Wethouder: Hoe kijkt u hier tegenaan?

Welzijn

 De PvdA Rijswijk pleit voor een herbezinning op de samenleving Rijswijk, die we nu en in de toekomst willen zijn. Wat doet er echt toe, waar liggen onze prioriteiten?

U zegt het zo mooi en treffend op de pagina’s van de gemeente op social media: we blijven aandacht geven aan elkaars verdriet en onzekerheid. We kunnen veel voor elkaar doen.

Deze woorden moeten ook omgezet worden in daden, in acties, juist voor de mensen die onze steun zo hard nodig hebben. Dan denken we aan ouderen, die weinig mobiel zijn en nauwelijks een netwerk hebben. Denk aan mensen die zonder werk en weinig inkomen geïsoleerd dreigen te raken en aan jongeren die ernaar snakken om, als het weer kan, bij elkaar te komen.

De PvdA Rijswijk geeft u graag suggesties mee om prioriteiten te stellen in meer in mensen, jong en oud, te investeren. We wachten met veel interesse uw nieuwe plannen af voor het brede welzijnsbeleid. Voor ons is het belangrijk dat er een structurele verbinding wordt gelegd tussen welzijn, sport en cultuur en er aandacht is voor vrijwilligersmanagement.

Een inclusieve samenleving is niet vanzelfsprekend en vraagt om specifieke en innovatieve acties. Het wegbezuinigen van innovatiegelden voor Taalcafé en Aan de slag dit jaar draagt niet bij aan een inclusieve samenleving en zien wij zelfs ook als kapitaalvernietiging. Wethouder :Bent u het met ons eens?

Onduidelijk is of er wederom uitholling van het Welzijn domein is door het niet indiceren van de subsidiegelden, maar wel de huren van benodigd maatschappelijk vastgoed te verhogen met inflatie. Wethouder: Hoe gaat u volgend jaar om met indexering van subsidiebedragen en het doorberekenen van een hogere huurprijs? Bent u van plan om voor hetzelfde subsidiebedrag meer prestaties van instellingen in de subsidiesector te vragen ? Vindt u dit realistisch? En dat terwijl u hoge ambities heeft van de welzijnssector zoals wij gisteren in een persbericht konden lezen.

Welzijn van Jeugd

De opdracht voor het actieplan jeugdhulpverlening en WMO ligt klaar met daarin een stevige opgave. Het is een politieke keuze van het college om niet meer uit te willen geven dan wij hiervoor vanuit de Rijksoverheid krijgen.  Hierin zit meteen ook een grote valkuil. Door de focus op de financiële kaders te leggen, is de PvdA bang dat de rode pen van onze wethouder financiën niet ten goede komt aan de benodigde hulpverlening aan onze jongeren die hier vaak ongevraagd en buiten hun schuld om gebruik van moeten maken. Ook maken wij onderscheid tussen projectkosten die zich op langer termijn kunnen terugverdienen en zorgkosten.

We lezen dat we als gemeente een verplichting hebben om een goed opvoed- en opgroeiklimaat moeten hebben. Maar maken we als gemeente wel de juiste stappen?

Hoe kunnen we zorgen voor een goed opvoed- en opgroeiklimaat als we niet eens luisteren naar de behoeftes die onze jongeren in Rijswijk hebben? We bouwen en bouwen, maar denken onvoldoende  aan plekken waar jongeren kunnen chillen met hun vrienden. Daarom komen we met de motie:

Motie investeren in de Rijswijkse jeugd

Gemeenteraad van Rijswijk in vergadering bijeen op 3 november 2020.

Inleiding:

Rijswijk is 1 van de snelst groeiende gemeenten in Nederland en heeft inmiddels bijna 55.000 inwoners waarvan een kwart onder de 25 jaar is. Voor de jongeren tussen de 12 en 18 jaar is helaas weinig plek om elkaar te ontmoeten en samen te “chillen”.

Verzoekt het college:

  • In gesprek te gaan met FCCR over welke afspraken zij hebben met de jongeren daar en welke mogelijkheden zij zien voor het terrein dat ze achter gaan laten.
  • In gesprek te gaan met de jongerenambassadeurs en een buurtparticipatie traject toe te passen op de uitwerking van de ontmoetingsplek en het verdere terrein zodat de wensen van jongeren en buurtbewoners goed meegenomen worden in de ontwikkeling van deze plek en eventuele toekomstige plekken.
  • Plannen uit te werken voor het FCCR-terrein om hier ook ruimte te maken voor een ontmoetingsplaats voor jongeren en andere wensen van de buurt zodra het terrein vrij komt tot uitvoering brengt.
  • De dekking voor deze plek te halen uit de kostenposten die van toepassing zijn voor dergelijke plannen en eventuele fondsen en sponsoren te betrekken die hier subsidiëring voor willen geven.

En gaat over tot de orde van de dag.

 

Hoe zorgen we voor een goed opvoed- en opgroeiklimaat als we schoolgebouwen in Rijswijk Buiten bouwen die niet groot genoeg zijn om alle kinderen in de wijk een onderwijsplek te bieden? We vinden het toch belangrijk dat kinderen zelfstandig worden, maar hoe kunnen we kinderen dan leren zelfstandig naar school te lopen of fietsen als de school niet om de hoek zit? Kan de wethouder ons verzekeren dat het nieuwe huisvestingsplan onderwijs ervoor gaat zorgen dat we niet meer achter de feiten blijven aanlopen en er voldoende basisonderwijsplekken komen op loop- en fietsafstand van onze kinderen?

Hoe zorgen we voor een goed opvoed- en opgroeiklimaat als we onze jongeren die opzoek gaan naar een eigen woning geen perspectief kunnen bieden op die woning, omdat we die gewoonweg niet genoeg hebben en bouwen? We gaan duizenden woningen bouwen, maar die zullen voor een startende jongere met een start inkomen onbetaalbaar zijn. Rijswijk wordt een stad voor de happy few.

Duurzaamheid

In het kader van duurzaamheid ontbreken echte stappen nog. Wethouder wanneer kunnen we concrete plannen voor Rijswijk verwachten? Met GL dienen wij een motie in om het traject te ondersteunen.

Begroting

We kunnen stellen dat de begroting niet sluiten is, maar sluitend gemaakt is . Met name 2 heffingen worden hier voor misbruikt: Afvalstoffenheffing en Parkeervergunning 2e (en volgende auto). Vreemd is het bij behandelen van parkeerbeleid een progressief heffingsbeleid en inzet van baten hiervan geen onderwerp van discussie is en zonder beleid wel als sluitstuk van de begroting wordt gebruikt. Dat is niet de juiste volgorde. Wethouder Lughthart: Wat gaat de gemeente doen met deze extra parkeerinkomsten? Worden deze in het mobiliteitsdomein ingezet bijvoorbeeld verbeteren fietsverbindingen of OV?

De PvdA is politiek voorstander en trekker om de breedste schouders de zwaarste lasten te laten dragen. Daarom dienen wij met GL mede het amendement in om stijgende uitgave afvalstoffen en straatveeg te dekken met verhoging van de WOZ en niet van een enorme stijging van de afvalstoffenheffing. Hierdoor worden lage inkomens onevenredig hard geraakt. Wethouder mogelijk had u toch de DIFTAR discussie eerder moeten voeren en omarmen.

Enecogelden

De PvdA vindt dat we echt in moeten zetten op mensen en de komende periode in mensen en de toekomst moeten gaan investeren. Hier willen we de Enecogelden voor inzetten.

Het college stelt voor om € 20 miljoen van de Eneco gelden defensief in te zetten voor een solvabilteitsfactor. Een financiële exercitie  wat niet direct bijdraagt aan de ontwikkeling en niet aan de inwoners van Rijswijk. De Rijswijkse PvdA stelt voor om de Enecogelden proactief en met een financieel en sociaal rendement in te zetten met en voor onze inwoners met de volgende verdeling:

  • € 12,5 miljoen Wonen: aanpakken wachtrijen voor diverse doelgroepen met lage inkomens;
  • € 12,5 miljoen Werk: Inzetten voor werk en economie in navolging coronacrisis;
  • € 12,5 miljoen Welzijn: € 7,5 miljoen voor Jeugdfonds: en € 5 miljoen brede welzijn;
  • € 12,5 miljoen Duurzaam Rijswijk

 

PvdA afdeling Rijswijk 3 november 2020