GroenLinks en PvdA Rijswijk samen bij gemeenteraadsverkiezingen 2026

24 juni 2024

GroenLinks en PvdA Rijswijk samen bij gemeenteraadsverkiezingen 2026

Zowel bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in november, als bij de verkiezingen voor het Europees Parlement begin juni stonden GroenLinks en PvdA als één partij op het stembiljet: GroenLinksPvdA. In de Rijswijkse gemeenteraad hebben beide partijen nog een eigen fractie. In 2026 gaat daar verandering in komen.

De afgelopen jaren werken GroenLinks en PvdA al intensief samen in de gemeenteraad. Ze schrijven samen aan moties en amendementen, stemmen vrijwel altijd hetzelfde en vormen zo een sterk groen, progressief en sociaal paar. Samen bereikten ze mooie resultaten, zoals het woningisolatieprogramma, het actieplan armoedebestrijding, behoud van 30% sociale huur en de duurzaamheidsmonitor.

Ook buiten de raadszaal trekken de partijen samen op: met thema-avonden, sociale bijeenkomsten met leden en tijdens de campagne. Als je de bekende rode jasjes in Rijswijk op straat ziet, staan er meestal groene jasjes bij, en omgekeerd.

Beslissing van de leden
Afgelopen week besloten de Rijswijkse leden van GroenLinks en PvdA dat de partijen in 2026 als ‘samenvoeging van aanduidingen’ de verkiezingen in gaan. Dat wil zeggen dat ze onder één naam, met één programma, één lijst en één lijsttrekker zullen werken.

De leden maakten deze keuze vanwege de sterke inhoudelijke overeenkomsten, de energie die de samenwerking bij de voorgaande verkiezingen gaf, de sterke onderlinge verbondenheid en de wens om een sterk progressief blok te vormen. De afgelopen twee verkiezingen hebben laten zien dat zo’n sterk progressief blok zijn vruchten afwerpt.

Voorzitter Joppe van Noort van GroenLinks Rijswijk is blij met het besluit van de leden: “Op naar een mooie, groene, solidaire toekomst voor Rijswijk. Samen komen we verder!”.

Voorzitter Eline Bosman van PvdA Rijswijk vult aan: “GroenLinks en PvdA werken in Rijswijk al goed samen, dus gezamenlijk de gemeenteraadsverkiezingen ingaan is een logische stap. Samen vormen we een sterk progressief blok, voor een sociaal en groen Rijswijk!”

Één van de eerste in Zuid-Holland
Er waren bij eerdere verkiezingen al gemeenten waar GroenLinks en PvdA samen op de lijst stonden. In Zuid-Holland bijvoorbeeld in Pijnacker-Nootdorp, Leiderdorp, Waddinxveen en Albrandswaard. Maar voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 zijn GroenLinks en PvdA Rijswijk één van de eerste afdelingen in Zuid-Holland die dit besluit hebben genomen.

Let op: huidige samenstelling raad blijft ongewijzigd
De samenvoeging van aanduidingen zal starten bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2026. Tot die tijd opereren de fracties ongewijzigd (dus als twee fracties) in de gemeenteraad.