Yvonne Hagenaars

Raadslid
Financiën;Kwijtschelding; Inkoop algemeen;Informatisering, automatisering en ICT; Personeel en organisatie; Onderwijs; Volwasseneneducatie; Duurzaamheid en innovatie; Energie;Groenbeleid; Kunst en cultuur; Cultureel erfgoed; Jeugdbeleid en jeugdzorg
Emancipatie; GGD Haaglanden; Maatschappelijke begeleiding en advies; Dienst Sociale Werkvoorziening; Openbare Orde en Veiligheid; Handhaving; Gemeentearchief, inclusief historisch archief; voorlichting en public relations; Communicatie; Document management; Juridische zaken;

Geestbrugweg 39
2281 CD Rijswijk

Geboren als Lemaire ga ik al jaren door het leven als Yvonne Hagenaars. Op mijn zeventiende ben ik ge-echt. Geboren worden en opgevoed als Indisch kind in een wit gezin, heeft mijn leven gekleurd. Vaak uitgescholden voor spleetoog en tijdens de treinkaping voor vuile Molukker. Deze achtergrond heeft mij allergisch gemaakt voor discriminatie, voor uitsluiting, voor mensen wegzetten als onderdeel van een groep die niet gewenst is.
De gewone dingen in het leven maken je leven: de paradox van de politiek. Het persoonlijke is politiek maar politiek moet nooit persoonlijk worden. Daarom ben ik lid van een grote (inter-) nationale beweging. Eén die staat voor solidariteit tussen mensen.
In mijn Rotterdamse familie zaten nog zakkendragers. Er is gestreden voor gelijke rechten, een vrije dag een eigen omroep. Dat we dat allemaal hebben en nu weer net zo makkelijk lijken weg te gooien, dat doet me pijn.

Mijn kinderen zijn inmiddels 18, 21 en 23. Vooral met de jongste die nu in Lille toegepaste wiskunde studeert hebben we vanaf negen maanden om allerlei redenen, veel ziekenhuizen van binnen gezien. Ze werd in 2008 diabetes millitus (diabetes type 1)-patiënt, een chronische ziekte. Ze heeft alles overleefd, zeurt niet, is niet bang. Onze ervaringen met de gezondheidszorg heeft me laten zien dat die in Nederlands van een ongekend hoog niveau is. Dat moeten we zo houden en beter en slimmer en daardoor goedkoper, organiseren. Mijn zoon studeert in Rotterdam psychologie, mijn oudste dochter doet sociaal-pedagogische hulpverlening. Die verschillende studie werelden laten mij zien waar in het onderwijs nog slagen gemaakt moeten worden. Vooral in de kwaliteit voor de klas! Vaak barst ik van trots: ook omdat ze lijken te begrijpen dat hun moeder zoveel avonden en weekeinden bezig is met de politiek en het onderwijs (MBO- hotelschool) Bovendien zijn het zijn erg aangename en leuke mensen.
Als kostverdienende alleenstaande moeder sinds ze 1, 3 en 5 zijn, ben ik gewend aan te pakken, niet lullen maar poetsen. Er is geen geld in overvloed maar we hebben het goed. Economische zelfstandig zijn is een groot goed. Dat moet nog voor veel mensen bevochten worden. Nog steeds werk aan de winkel voor emancipatie!

Aan mijn geliefden maar vooral aan mijn kinderen en aan mijn leerlingen spiegel ik me. Eerlijkheid, niet bang zijn om voor anderen op te komen, samen delen. Niet langs de zijlijn staan maar mee doen. Met je laarzen in de modder.

Doe ENECO niet in de uitverkoop

door Yvonne Hagenaars op 29 september 2017

De Rijswijkse PvdA wil niet dat Rijswijk overgaat tot het verkopen van de aandelen die Rijswijk in ENECO heeft. Op donderdag 21 september  heb ik getracht ook de andere partijen in de raad van ons standpunt te overtuigen. (* zie ook link) Alle partijen in de raad vonden het een lastig onderwerp.

lees verder »

Ook op weg, ook in de vakantie; thuis reist altijd mee.

door Yvonne Hagenaars op 14 augustus 2017
Foto @Fritz Kok

Ook op weg, ook inHieronder tref je mijn column aan zoals is geplaatst in het Rijswijks Dagblad. Dat ik hem ook in de VOORUIT zet, heeft ermee te maken dat ik hoop dat u allen hem nu ook iedereen week gaat lezen en vooral mij dan van commentaar en advies voorziet!

lees verder »

Klimaatverandering?

door Yvonne Hagenaars op 7 juli 2017
Foto pvda.nl

Hagelstenen zo groot als golfballen, tropische dagen in een gewone junimaand en stormen in juli die we kennen uit de herfst.  De machtigste man van de wereld ontkent echter dat er een klimaatprobleem is. Wij als Rijswijkse PvdA niet. Daarom steunen wij van harte alle initiatieven om Rijswijk groener te maken en daarmee klimaatbestendiger.

lees verder »

De Stichting Welzijn Rijswijk is er voor iedereen

door Yvonne Hagenaars op 2 oktober 2016
Foto WelzijnRijswijk

‘Hulp verlenen en mensen vertellen van Gods liefde’. Dat is het doel van het Leger des Heils. Je zou zeggen: ‘wie kan daar nu tegen zijn?’ De Rijswijkse PvdA is dat in elk geval niet. Maar als een openbare stichting een deel van het werk uitbesteedt aan dat Leger, moet dat wel gebeuren met behoud

lees verder »

De archiefverordening

door Yvonne Hagenaars op 2 oktober 2016

Ofwel: wie zijn verleden niet goed koestert, bewaart en toegankelijk maakt kan zijn heden niet kennen. ‘Het meest sexy-onderwerp op deze vergadering’ zei burgemeester Bezuijen in het laatste forum van 13 september. Slechts drie partijen namen het woord bij dit onderwerp. Als uw vertegenwoordiger in de Rijswijkse raad, deed ik dat ook.

lees verder »

Waarom hebben winkeliers nog geen ‘nadeelcompensatie’ gekregen?

door Yvonne Hagenaars op 2 oktober 2016
Foto GrootRijswijk

Je zou het bijna vergeten, maar nog maar in het laatste weekeinde van januari 2016 werd de Haagweg weer helemaal vrijgegeven voor het verkeer. Dat maakte een einde aan de herinrichting van de Haagweg die bijna het gehele jaar 2015 duurde. Een herinrichting die natuurlijk ook in de aangrenzende straten voor de nodige overlast, vertraging

lees verder »