Door Yvonne Hagenaars op 7 oktober 2013

Koersvast….. Niemand over boord In Rijswijk!

In  deze herfst zijn de politiek partijen bezig om verkiezingsprogramma’s te schrijven, kandidatenlijsten op te stellen, gesprekken te voeren en goed te luisteren naar de achterban voor de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart 2014. We zijn onszelf opnieuw aan het uitvinden. Dat zijn tijdrovende en soms zenuwslopende klussen, waar veel mensen bij betrokken zijn en waar toch nooit genoeg mensen aan deelnemen. Het zijn ook activiteiten waar u zelden over hoort – behalve als er een rel is natuurlijk…(spijtig genoeg – maar over de rol van de pers weer een andere keer!)  Zoals u weet doet onze partij, de Rijswijkse PvdA,  er alles aan om zoveel mogelijk mensen bij zo’n proces te betrekken: advertenties, openbare bijeenkomsten, praatclubjes maar ook een blog als deze: geef vooral uw mening. Op 21 november kunt u op de kandidatenlijst stemmen.

Aan de kandidaatsstellingscommissie schreef ik dat  ‘de lokale politiek op een kruispunt staat,  nu er grenzen blijken aan onze welvaart.  Het Rijk bezuinigt immers op het sociale domein (participatie, jeugdzorg en maatschappelijke zorg en ondersteuning) en dat zal gevolgen hebben voor de financiën van de gemeente.

Oud en vertrouwd bestaat nooit, maar de komende periode zeker niet . Er wacht een enorme klus, en dat moet dan met een derde minder geld dan het feitelijk kost.

Over vijf tot tien jaar ziet de gemeente er ongetwijfeld  in zijn uitvoering geheel anders uit. (…)  Ik verwacht dat de versnippering in de raad nog meer dan anders zal vragen om een heldere koers. Ook wordt er meer van die burger verwacht omdat de gemeente taken afstoot. Raadsleden zullen beter dan ooit geïnformeerd en deskundig moeten zijn en tegelijkertijd  hun profiel buiten de raad moeten neerzetten. Oude begrippen als solidariteit, betrouwbaarheid, samen moeten opnieuw uitgevonden worden. Want ik ben ervan overtuigd dat daar de kracht van de PvdA zit.

Hoe gaan we er verder voor zorgen dat Rijswijkers zich aan ons binden?  Het verbinden van tegendelen is in mijn ogen landelijk een prestatie van de PvdA en VVD. (..)  Op Rijswijkse schaal verbinden we die tegendelen al langer. Voor ons de vraag:  waar is de balans tussen binnen en buiten de raadszaal; tussen actieplan  en actie ‘doen.’

Alle versnippering die onze raad inmiddels ook laat zien, doet de politiek geen goed. Politiek de je nu eenmaal niet voor éen stukje van het hele brede palet dat gemeentebeleid inhoudt, en je doet het ook niet voor jezelf. Je werkt als politicus met velen samen voor een hoger doel. Als het ware, met ongeveer 400 ambtenaren die op al hun terreinen over veel deskundigheid, kennis en vaardigheid bezitten. Wil je dus als raadslid iets anders organiseren dan is het echt niet voldoende om daarover hard te roepen ‘tegen’.

Hard roepen. Tsja, daar lijkt de politiek toe verworden. En dan zegt een inwoner van Rijswijk tegen onze vertegenwoordiger van de Tweede Kamer tijdens het canvassen aan de deur  ‘het is een schande, al dat gebekvecht. Dat is toch geen manier om met elkaar om te gaan?’ Dan zegt Onno, ‘mevrouw, dat zijn de paar seconden die u ziet op televisie, daar ben ik al die uren en al die dagen in de Tweede Kamer niet mee bezig. Ik werk bijvoorbeeld hard aan de ingewikkelde maar in Nederland oh zo goed geregelde pensioenvoorziening en probeer dat vanuit de PvdA juist goed te houden, onzichtbaar, aan mijn bureau.’

En zo is het ook met de plaatselijke politiek. Door hard werken, door het opbouwen van veel kennis en door politiek zorgvuldig en trouw opereren, door te werken aan een heldere en herkenbare koers, ook al is dat ingewikkeld, moeten wij ervoor zorgen dat de Rijswijk die mooie woon – en werkstad blijft die de inwoners hebben.

Ik zie enkele van u hun wenkbrauwen fronsen ‘hè, het landelijk PvdA-bureau heeft toch aangeraden om mensen niet langer dan drie termijnen te laten zitten?’ Zeker, en dat kan is ook verstandig voor grote gemeenten waar de PvdA  grote vijvers heeft met politiek en inhoudelijk talent. Voor de gemiddelde plaatselijke politicus koers ik mee met wat Martin van Leeuwen, oud-hoofd beleid van de landelijke Partij, mij ooit zei ‘op gemiddeld gemeentelijk niveau is continuïteit en politieke ervaring een groot goed dat je niet opzij moet zetten.’

Voor mij persoonlijk geldt dat ik PvdA, adem. Ieder weet dat ik een tomeloze inzet voor de partij heb en zo is er nog wel het een en ander -;))  En met een knipoog,  zeker na afgelopen week: u heeft met mij uw eigen 50-plus partij (en voeg daar Wil van Nunen en  Jos Bolte bij) Ik ga in de komende vier jaar de 60 door – al moet ik daar zelf ook aan wennen.

Kortom, voor mij is onszelf opnieuw uitvinden, koersvast zijn. Zorgen dat waar wij voor staan ‘het betrouwbaar en inhoudelijk uitvoeren van de sociaal- democratische idealen’ met dezelfde inzet en toewijding blijven doen. Toekomstbestendig .

Yvonne Hagenaars
Fractievoorzitter

 

PS Bent u al lid? Heeft u zich al aangemeld? DOEN want politiek bedrijven is heel erg leerzaam, soms leuk, altijd spannend en meer dan interessant: u beslist over allerlei zaken van het bestaan van mensen in uw gemeente!

Wonen, werken, welzijn
Niemand over boord in Rijswijk!

Herfstherinnering foto Gwendolyn van Berkum

Herfstherinnering foto Gwendolyn van Berkum

Yvonne Hagenaars

Yvonne Hagenaars

Geestbrugweg 39 2281 CD Rijswijk Geboren als Lemaire ga ik al jaren door het leven als Yvonne Hagenaars. Op mijn zeventiende ben ik ge-echt. Geboren worden en opgevoed als Indisch kind in een wit gezin, heeft mijn leven gekleurd. Vaak uitgescholden voor spleetoog en tijdens de treinkaping voor vuile Molukker. Deze achtergrond heeft mij allergisch

Meer over Yvonne Hagenaars