Door Yvonne Hagenaars op 28 mei 2014

Koersvast in de oppositie

De tweede forumavond met de PvdA in een nieuwe rol. Koersvast in de oppositie. Jos, Wil en ik gingen ervoor vanavond 27 mei.

Werd in de eerste forumavond vooral vertegenwoordigers gekozen in de de diverse regelingen waarin we als Rijswijk deelnemen, dinsdagavond 27 mei stonden er vele onderwerpen in de agenda die van groot belang zijn voor de inwoners. Eervol vind ik het dat ik Rijswijk mag vertegenwoordigen in Haaglanden.

De belangrijkste vragen die wij stelden als PvdA noem ik hier.

Sport van algemeen belang
Komt het college met een voorstel om sport als ‘voorziening van algemeen belang’ te bestempelen?
De PvdA vroeg daarbij om vaart te maken omdat de wet per 1 juli a.s. ingaat. Jos Bolte van de PvdA ‘sporten houdt mensen gezonder, sportclubs zijn ontmoetingsplaatsen voor mensen, sport verbroedert, sporten leert ook aan kinderen te incasseren en om te gaan met winst. Zo helpt sporten ook bij het aanleren van normen en waarden die bij opvoeden horen.’ Het is duidelijk dat de PvdA vindt dat sport zo snel mogelijk als ‘voorziening van algemeen belang’ wordt gezien door de Rijswijkse raad.

Vuurwerk
Ik vroeg naar de maatregelen die met name de burgemeester gaat nemen komende Oudejaarsavond.
De PvdA heeft al eerder gevraagd om het gebruik van particulier siervuurwerk aan banden te leggen. De PvdA ondersteunt van harte de landelijke inzet maar zou graag zien dat de burgemeester verdergaande stappen zet dan die. De PvdA is vooral benieuwd hoe de burgemeester gaat optreden tegen de terreurdaden die door het zware vuurwerk worden veroorzaakt. De burgemeester zegde toe hiernaar te gaan kijken en daar in het najaar op terug te komen.

DSW
De DSW krijgt het almaar moeilijker. Mensen met grote afstand tot de arbeidsmarkt hebben steeds minder zicht op beschermd werk en je zou kunnen zeggen dat met name deze mensen de prijs betalen van een arbeidsmarkt waar werkzoekende wordt verdrongen door de schoolverlater en die werkzoekende op zijn beurt verdringt weer de DSW’er.
Dit college werd door Wil dan ook opgeroepen om nog dit jaar met een visie te komen.

Landgoederenzone
De stand van zaken in de Landgoederenzone moet weer eens goed besproken worden in de raad. Mijn vraag over dat onderwerp werd zo leek het breed gesteund. De bespreking werd toegezegd. De PvdA maakt zich zorgen over het onderhoud van het groen, de bouwlocaties en het behoud van de monumentale panden. Don Bosco hoort daar met name met het zomerkamp ook een plek te hebben.

 

Yvonne Hagenaars

Yvonne Hagenaars

Geboren als Lemaire ga ik al jaren door het leven als Yvonne Hagenaars. Op mijn zeventiende ben ik ge-echt. Geboren worden en opgevoed als Indisch kind in een wit gezin, heeft mijn leven gekleurd. Vaak uitgescholden voor spleetoog en tijdens de treinkaping voor vuile Molukker. Deze achtergrond heeft mij allergisch gemaakt voor discriminatie, voor uitsluiting,

Meer over Yvonne Hagenaars