Door Yvonne Hagenaars op 10 februari 2016

Gedachten bij zeventig jaar 70 PvdA

Gedachten bij zeventig jaar 70 PvdA. Van harte gefeliciteerd en de PvdA is harder nodig dan ooit.
Hunkeren naar een saamhorigheidsgevoel; saamhorigheid die mogelijk is.

Voor de jarige:

Als je de wereld om ons heen moet geloven, is dat feestje van ons, ons zeventig jarig bestaan, meteen het laatste. Daar geloof ik niks van.

285.851 Lid worden van een beweging
Vandaag werd bekend gemaakt dat er nog 285.851 ¹ mensen de moeite nemen om lid te worden van een politieke partij. Dat is meer dan vijf keer het inwonertal van Rijswijk. Tweehonderdenvijfentachtigduizendenachthonderdeneenvijftig leden vind ik een respectabel aantal. Dat Hans Spekman destijds inzette op 100.000 leden voor de PvdA is in het licht van deze cijfers wel erg ambitieus en misschien een beetje naïef.

Anderzijds, lid worden van een partij betekent dat je mee wilt praten; dat je wilt werken aan de vormgeving van de samenleving op basis van de waarden en de maatschappijvisie die je met vele anderen deelt; lid worden betekent dat je niet aan de kant blijft staan. Je wordt lid van een politieke beweging om anderen die veel meer verstand van bepaalde zaken hebben dan jij, en die het inzicht en de competenties hebben om jullie gezamenlijke idealen verder te brengen, de kans te geven dat ook voor jou te doen. Lid worden betekent ook vertrouwen schenken. Lid worden betekent dat je je idealen om wilt zetten in daden en dat je in je idealen gelooft. Lid worden van een politieke partij is een barrière tegen cynisme. Om al die redenen kan je je afvragen waarom eigenlijk niet elke 18-plusser, lid is van een politieke partij, ja, van de PvdA!

Ook ik ben destijds lid geworden van de PvdA. Vooral omdat ik van eerlijk delen ben. Ook al ben ik het vaak niet eens met onze partij. (Bombarderen op Syrië) Ook ik vind dat we soms te makkelijk onze standpunten verkwanselen. (Onderwijs te duur maken) Ik wil en zal echter niet uit het oog verliezen dat de basis van de sociaal- democratie die internationale beweging is waar alleen wij op links expliciet voor staan. Ik ben ook lid van de PvdA omdat ik wil meesturen aan mijn ideale wereld.

Scherpe werkelijkheid; warmende idealen
Wie gezien heeft hoe Jetta Klijnsma ‘die is toch al gehandicapt, kan ze niet ms krijgen’ wordt op de site www. Pensieonleugen.nl’ omdat zij míjn pensioen zou verkwanselen, kan niet anders dan nog meer gemotiveerd raken om de idealen van ons te verdedigen. Dat moeten we dan wel blijven doen. Het is niet voldoende om te zeggen dat dankzij de inspanningen van de socialisten er pensioenen, ziektekostenverzekering enz. zijn. We moeten dat blijven uitleggen, onszelf vernieuwen, nieuwe horizonnen schetsen en praktijk en ideaal blijven uitleggen. Blijven benadrukken dat we inderdaad zullen moeten delen met anderen ver weg als we onze eigen welvaart hier, willen houden.

Wie het rapport Van Waarde heeft gelezen, of wie het veel operationelere De bakens verzetten heeft gelezen weet dat de PvdA nog steeds staat voor eerlijk delen, voor de wereld bewaren in al haar schoonheid en met al haar rijkdommen voor volgende generaties; die weet dat de PvdA staat voor delen.

Democratie; nieuwe wegen voor oude idealen
Hier plaatselijk willen we de democratie een impuls geven door een ander vergadermodel in te voeren. Helaas heeft dat tot nog toe (net als de invoering van het dualisme) slechts geleid tot nog meer vergaderen in het stadhuis en niet tot meer participatie of misschien moet ik zeggen meer vertrouwen in de politiek. Er zijn echter zoveel voorbeelden in de wereld van hoe het anders kan. Een artikel van De Correspondent voeg ik hierbij. Dat zegt dat wereldwijd landen worden geteisterd door wispelturige kiezers, door corrupte politici, boze burgers, en dat partijen afbrokkelen en dat er al maar meer populisten zijn, die uit hun nek kletsen. Herkenbaar toch? In het plaatsje Torres (en nog 1499 andere plekken) worden ‘burgers als verantwoordelijke, inlevende en pientere boekhouders’ uitgedaagd en daar wordt het vrije budget van een gemeente door de burgers zelf besteed. In 2004 bemoeiden 15.000 mensen op 560 plaatsen in dat plaatsje Torres zich ‘in obscure zaaltjes met lauwe koffie’ zich met dat vrij te besteden budget. Wat kan je met zo’n inzet bereiken?

Mensen voelen zich betrokken, ze doen het samen, er is sprake van grote emancipatie, er is sprake van echte burgerschapszin, politici kunnen elkaar geen baantjes meer toeschuiven, het is met elkaar en solidair, er is sprake van verheffing.

De PvdA kan dat: eerlijk delen, van geld macht en inkomen. En dat op een internationale schaal. Daar zijn wij voor. Zoeken naar en het vinden van nieuwe wegen en vormen.

Ik hoorde Hans Spekman zeggen ‘vele mensen hunkeren naar saamhorigheid en dat gaat de PvdA bieden.’

Ik doe mee.

Yvonne Hagenaars
Fractielid

 

  • ¹ Documentatiecentrum Politieke Partijen Universiteit Groningen.
  • www.pensioenleugen.nl ‘Klijnsma koerst af op pensioenonteigening’
  • https://decorrespondent.nl/3983/In-meer-dan-1500-steden-vindt-nu-een-democratische-revolutie-plaats/153126435-3437f146
  • PS: Dus als Oekraine bij Europa moet, omdat daarmee het voor velen elders veel beter wordt: dan stem ik JA.

 

Yvonne Hagenaars

Yvonne Hagenaars

Geboren als Lemaire ga ik al jaren door het leven als Yvonne Hagenaars. Op mijn zeventiende ben ik ge-echt. Geboren worden en opgevoed als Indisch kind in een wit gezin, heeft mijn leven gekleurd. Vaak uitgescholden voor spleetoog en tijdens de treinkaping voor vuile Molukker. Deze achtergrond heeft mij allergisch gemaakt voor discriminatie, voor uitsluiting,

Meer over Yvonne Hagenaars