Door Yvonne Hagenaars op 18 november 2014

Een warm najaar, een warme winter, koersvast vooruit

Op 1 november was het de warmste novemberdag sinds 90 jaar; ook de maand oktober was de warmste maand sinds 90 jaar; ik heb zelfs nog twee keer die maand op het strand gezeten.

Gezondheid en durven vooruitzien
Als regeren vooruit zien is, dan zou ik verwachten dat de regeringen verenigd in onze EU (om maar een voorbeeld te noemen) zich op het punt van de klimaatbeheersing, wat dapperder zouden opstellen. Want ik weet niet hoe u het ziet, maar normaal lijken die warme dagen me allemaal niet. En daarin word ik gesteund door allerlei internationale rapporten waarin wordt aangetoond dat er grote klimaat-veranderingen plaatsvinden en gaan plaatsvinden. Deze week was er nog een publicatie die aantoont dat we heel rap van onze fossiele brandstoffen af moeten blijven omdat die uitgeput raken én omdat het gebruik ervan een grote aanslag op ons klimaat doet. Hebben wij al iemand van onze partij of van deze regering dan maar… over deze onderwerpen gehoord?

Als een nieuw college betekent een nieuw geluid, dan zou ik verwachten, juist met GroenLinks, dat er voortvarend wordt ingezet op een groen Rijswijk. Want juist plaatselijk niveau valt er altijd veel te doen aan het verbeteren van die grote boze buitenwereld. Oók op plaatselijk niveau weten we al een paar jaar dat Rijswijk met de vele doorgaande wegen en straten, op veel plekken niet gezond is. Mijn eigen Geestbrugweg, waar ik met zoveel plezier woon, is daar een voorbeeld van. De politiek weet ook al jaren dat vele scholen in Nederland gebouwd zijn aan de randen van steden, en er is aangetoond dat leerlingen van die scholen extra gezondheidsrisico’s lopen. Verkoudheid, astma en slecht slapen zijn een paar voorbeelden van die risico’s.

Al weer jaren geleden heb ik, namens u, daar aandacht voor gevraagd in de begroting. Toen werd er gezegd ‘auto’s worden vanzelf almaar schoner en tsja, al die maatregelen op milieugebied dat is allemaal landelijke of internationale politiek’. Wij waren in die colleges slechts een kleine speler. Nu zitten er drie partijen (als ik D66 en SP meereken) die je progressief zou kunnen noemen in het college. Ik vind het verheugend dat dit nieuwe college vaart wil maken met duurzaamheid maar onze fractie vindt het ronduit teleurstellend dat ze de door de PvdA zo lang bepleitte fondsen voor verbetering aan de bestaande woningvoorraad in Rijswijk bijvoorbeeld, niet zeer snel en met flinke bedragen inzetten. Zoals ik ook zou verwachten dat juist de leerlingen in de scholen die ik hier noem, dat juist voor de Rijswijkers die wonen aan de randen van de doorgaande wegen, in staat zouden worden gesteld om zich te wapenen tegen de vervuiling.

Verzuim en hulp bij sociale problemen
Nog even een hartenkreet van een andere orde. Voorkomen blijft altijd beter dan genezen. Als kinderen naar school gaan, die school ook afmaken, een zogenaamde startkwalificatie halen (minimaal je HAVO afronden en na het VMBO een MBO-opleiding afronden) dan zijn hun kansen in het algemeen in het hele leven veel groter. Dat hoeft voor een rechtgeaarde PvdA-er geen betoog. Helaas zitten in een gezin vaak veel problemen. Helaas duurt het vaak lang voordat er echt zicht op is wat die problemen zijn en als ze dan in zicht zijn dan kent ook u de horrorverhalen van de 17 hulpverleners die langs elkaar heen werken. Ik maak me dan ook grote zorgen over enerzijds de deskundigheidsborging en anderzijds juist de slagkracht van de wijkteams waar we er nu al bijna twee (ahum!) van in Rijswijk hebben. Een heel simpel middel maar reuze effectief, is de nog niet zo lang geleden ingezette verzuim-controle waar juist de overheid (dus niks decentralisatie) bij betrokken is: de leerplicht- ook wel verzuimambtenaar genoemd.

Uit eigen praktijk weet ik hoe heilzaam het werkt dat het verzuimbeleid de afgelopen jaren is aan-gescherpt. Op ‘mijn’ MBO wordt er flink gebaald als je naar de verzuimambtenaar moet als er een bepaald percentage verzuim is gepleegd (en gelooft u mij: dat is al veel hoger dan wat was toegestaan in de jaren ’50 en ’60). Omdat ook en juist ouders worden aangesproken, zijn die contacten vaak een eerste contact achter de voordeur van gezinnen waar meer aan de hand is dan verzuim alleen. Wij zullen dit college dan ook kritisch blijven volgen op dit punt. Het helpt daarbij als u ons meldt wanneer u meent zaken te signaleren.

Koersvast blijft de PvdA opkomen voor wonen, werken, welzijn voor een Rijswijk waar iedereen mee kan doen!

Yvonne Hagenaars
Volg mij op Twitter @andersyvonne en op FaceBook.
Heeft u zaken waar u met mij over wilt spreken, bel me dan op: 06 42 02 14 98

Yvonne Hagenaars

Yvonne Hagenaars

Geboren als Lemaire ga ik al jaren door het leven als Yvonne Hagenaars. Op mijn zeventiende ben ik ge-echt. Geboren worden en opgevoed als Indisch kind in een wit gezin, heeft mijn leven gekleurd. Vaak uitgescholden voor spleetoog en tijdens de treinkaping voor vuile Molukker. Deze achtergrond heeft mij allergisch gemaakt voor discriminatie, voor uitsluiting,

Meer over Yvonne Hagenaars