Door Yvonne Hagenaars op 5 oktober 2015

Een nieuwe week ligt voor ons

In de week die er aan komt zal ik weer gewoon alle leerlingen van mijn 10 klassen op de Middelbare Hotelschool, zaken proberen bij te brengen waarvan wij met z’n allen vinden, of waarvan ik vind, dat ze belangrijk zijn. Ik hoop ze te laten zien dat wij ons verwerkelijken in taal en dat je die met liefde en aandacht moet en kunt gebruiken. Ik zal weer gewoon mijn leerlingen die ik Frans leer op de basisschool, de liefde voor een vreemde taal proberen bij te brengen.

Op de maandagavond zal ik weer gewoon in de Broodfabriek zijn om aan te horen hoe de bewoners van de Muziekbuurt denken over de komst van een AZC naar Rijswijk, op dinsdagavond zal ik naar de inbreng van de fracties luisteren en de politieke besluitvorming afwachten. Op woensdagmiddag zullen we een prijs uitreiken in het kader van ‘Decent workday’ aan een werkgever die veel mensen met afstand tot de arbeidsmarkt in dienst neemt ; en die woensdagavond zullen wij gedenken dat er zomaar op straat, bij het Haantje mannen zijn doodgeschoten als wraak en omdat zij ooit opgepakt zijn omdat zij zich verzetten.

Verzet & liefde
Over wat je met taal kunt doen en hoe woorden als ‘verzet’ ge – en misbruikt kunnen worden: ach, we weten het. De laatste weken heb ik een aantal zaken verbijsterd aangehoord. De bijdrage van Beter voor Rijswijk in de Rijswijkse raad van 17 september was daarin een absoluut dieptepunt. ‘Kunnen onze vrouwen uit de fractie nog wel veilig over straat als er een AZC komt’ en ‘ zijn alle pindakaaspotten straks geopend in de winkels omdat ‘ze’ er niet van weten wat erin zit’. Dit waren dan maar een paar zinnetjes uit een twee pagina’s tellend betoog dat bol stond van de haatzaaierij en discriminerende woorden en zinnen. Beschamende taal. Ik hoop en ga ervan uit dat komende dinsdag zeker door de PvdA afstand genomen zal worden van zulke walgelijke mentaliteit.
Dat Wilders naar Almere gaat, dat hij inspreekt in gemeenteraden als daad van verzet…
Liefde is ver te zoeken.

Echte vluchtelingen
Veel mensen – ook veel van mijn leerlingen – vinden dat de mensen die vluchten ‘geen echte vluchtelingen zijn’. Als een mens in hun ogen namelijk überhaupt in het Westen kan komen dan heb je óf veel geld; óf je bent een crimineel die anderen heeft bedreigd. Dat mantra is heel sterk en wordt door omroepen als Powned ondersteund. Ieder beeld dat daar tegenover gesteld wordt is ‘linkse propaganda’. Waar herken ik dat toch van? De waarheid afdoen als leugen en de onderbuik tot werkelijkheid verklaren? Zijn die miljoenen vluchtelingen niet op zoek naar een veilig oord? Verlieten zij niet desolate steden als Aleppo? Plaatsen waar je niet eens meer weet of je buurman je vriend is of dat die zojuist je kind overhoop schoot?
Leven we echt in een tijd waarin het nodig is om mensen weg te zetten? Om zo bang te zijn? Ja, dat leven we dus. Extra opdracht voor de PvdA, voor mij, om te laten zien dat solidariteit niet ophoudt bij onze gemeente-of landsgrens. Ook een opdracht aan de PvdA, aan mij om moreel leiderschap te laten zien.
De PvdA zal in ieder geval niet vragen óf we wel een AZC moeten krijgen, maar hóe we dat goed voor de vluchteling als voor onze inwoners gaan regelen.

Geen slok teveel
Laat ik eindigen met een heel ander onderwerp.
De Nota over Handhaving en Preventie inzake alcohol werd besproken en die nota bevat alarmerende cijfers. Ook onder de Rijswijkse jeugd blijkt 75% van de jongeren ónder de 18 alcohol te drinken; 25% van de jongeren doet aan binchdrinken (drinken tot je erbij neervalt). Daarnaast blijkt er in Rijswijk een groot alcoholprobleem te zijn onder de ouderen. Het lijkt een probleem als het huiselijk geweld ‘gaan we daar wel over?’’ ’Wat moet de politiek daaraan doen? Het gaat toch over ouders en kinderen en niet over politiek?’ Nee, dus! Daar gaat de politiek juist wel over! Voor Johanna Besteman (CDA) en Diny Sonneveldt(GB) en mij reden om het college en met name de wethouder van SP op te roepen een veel duidelijker en praktischer en meetbaarder beleid in te zetten. De nota blinkt nu uit door vaagheid en goede voornemens. Ik riep hem op, met de andere partijen, nu echt te proberen iets aan dit grote probleem te doen. (Zie persbericht en motie elders op deze site)

Uiteindelijk is alcohol volgende medici de meest geaccepteerde harddrug in de wereld. De wethouder nam de motie over en zei toe nog veel verder te willen gaan. Ben benieuwd hoe het beleid er volgend jaar uitziet: we zullen daar bovenop zitten.

Yvonne Hagenaars

zie ook:

Nabrander
Wat zouden bijvoorbeeld deze mensen ervan vinden als BvR tegen hen zou zeggen ‘kunnen onze meisjes nog wel veilig over straat?’: Sereiro, Locadia, Tete, Younes, Bazour, Maher, Moreno, Prõper, Milic, Pereiro, Brenet, Narsing,l’Estienne, El Jebli , Vida, Venovic, Elia, El Alamadi.Vilhena, Mimoun Mahi, Tamata, Aboutaleb?

Yvonne Hagenaars

Yvonne Hagenaars

Geboren als Lemaire ga ik al jaren door het leven als Yvonne Hagenaars. Op mijn zeventiende ben ik ge-echt. Geboren worden en opgevoed als Indisch kind in een wit gezin, heeft mijn leven gekleurd. Vaak uitgescholden voor spleetoog en tijdens de treinkaping voor vuile Molukker. Deze achtergrond heeft mij allergisch gemaakt voor discriminatie, voor uitsluiting,

Meer over Yvonne Hagenaars