Door Yvonne Hagenaars op 2 oktober 2016

De archiefverordening

Ofwel: wie zijn verleden niet goed koestert, bewaart en toegankelijk maakt kan zijn heden niet kennen.

‘Het meest sexy-onderwerp op deze vergadering’ zei burgemeester Bezuijen in het laatste forum van 13 september. Slechts drie partijen namen het woord bij dit onderwerp. Als uw vertegenwoordiger in de Rijswijkse raad, deed ik dat ook.

Dit college heeft niets anders gedaan dan de beperktste modelverordening van de VNG over te nemen. Dat is wat mager als je kijkt naar de ons omliggende gemeenten. Maar het is wellicht ook te weinig als je kijkt naar de opgaven waar Rijswijk voor staat: een gemeente die wil groeien. Op de vragen werd slechts door de burgemeester een beetje als standaardantwoord gegeven ‘wij hebben steeds een goedkeurende verklaring van het Rijk’. Alsof alleen dat het belangrijkste criterium is. Het zal niet voor niks zijn dat het archiefbeheer in een gemeente een van de taken is die een burgemeester qualitate qua altijd uitvoert.

Ik heb dan ook gevraagd wat de kwaliteitscriteria zijn die dit college aan archiefbeheer wil verbinden. Ik heb me aangesloten bij de collega die erop wees dat altijd als wij als raadsleden een dossier opvragen, dat dossier niet kláarligt maar dat dat speciaal moet worden aangemaakt. Een manier van handelen die niet integer lijkt. Dossiers worden immers gevormd op basis van regels en liggen daarmee vast. Stel je toch voor dat de politie zo met een dossier zou omgaan?

Interessant om te bedenken: het archief van Rijswijk bevindt zich voor een deel in het stadhuis, op iedere pc van ambtenaren of in hun kast, bij de fracties en afzonderlijke raadsleden, bij de raadsgriffie. En oudere delen zijn ondergebracht in het museum bij het Rijswijks Historisch Informatiepunt, in Schiedam en in Delft. Op vele plekken, kortom. In al die jaren dat Jos en ik in de raad zitten hebben wij nog nooit een schrijven gekregen van hoe wij met stukken om moeten gaan die naar een archief moeten en waarom. Wel hebben de schrijvers van het boek ‘100 jaar sociaal democratie in Rijswijk’ (Laurien Poleij, Willem van der Ende en Cockie Schoonderwoerd) vier jaar geleden gemerkt dat er nergens in het stadhuis een overzicht is van welke mensen wanneer en hoelang raadslid zijn geweest!

Reden genoeg om dit ‘sexy onderwerp’ goed te volgen!

Heeft u zelf verhalen, vragen of suggesties over het archivering? Ik hoor ze graag!

Yvonne Hagenaars
Raadslid

E-mail: Yvonneh@genaars.nl
Telefoon: 06 42021498

Yvonne Hagenaars

Yvonne Hagenaars

Geboren als Lemaire ga ik al jaren door het leven als Yvonne Hagenaars. Op mijn zeventiende ben ik ge-echt. Geboren worden en opgevoed als Indisch kind in een wit gezin, heeft mijn leven gekleurd. Vaak uitgescholden voor spleetoog en tijdens de treinkaping voor vuile Molukker. Deze achtergrond heeft mij allergisch gemaakt voor discriminatie, voor uitsluiting,

Meer over Yvonne Hagenaars